Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Rodzynkowiec

Rodzynkowiec

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
25 dkg masła
1 budyń czekoladowy

Polewa
20 dkg rodzynek
2 czekolady
1/2 szklanki rumu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem 
pieczemy w 170 st około 35 minut

Krem:
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do mleka dajemy cukier 
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem

Polewa
rodzynki przelewamy wrzącą wodą odcedzamy
zalewamy rumem dajemy do lodówki na 3 dni
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki rozpuszczamy 
dodajemy rodzynki  polewę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem dajemy biszkopt
na wierzch ciasta wykładamy polewę z rodzynkami