Knedle z jabłkami
Składniki:
1.2 kg ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Jabłka
Do polania
masło śmietana
Składniki:
1.2 kg ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Jabłka
4 duże jabłka
2 łyżki masła
1 duża łyżka miodu
cynamon
jabłka obieramy ze skóry kroimy w kosteczkę
na patelni rozgrzewamy masło miód
dodajemy jabłka cynamon
smażymy 5 minut mieszamy
Do polania
masło śmietana
cukier
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy jajka mąkę
dodajemy jajka mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
z ciasta formujemy wałek
z ciasta formujemy wałek
kroimy na kawałki do środka dajemy łyżkę jabłek zlepiamy
knedle gotujemy 5 minut po wypłynięciu w dużej ilości osolonej wody
podajemy z masłem i cukrem lub śmietaną
knedle gotujemy 5 minut po wypłynięciu w dużej ilości osolonej wody
podajemy z masłem i cukrem lub śmietaną