Ciasto bananowa chmurka
Składniki:1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
10 dkg masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Banany
3-4 banany
banany kroimy w plasterki
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynna żelatynę masę mieszamy
Galaretka
2 galaretki cytrynowe
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Beza
4 białka
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy mąkę
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy mąkę
masę mieszamy wykładamy do formy 17 x 27 cm
bezę pieczemy 20 -25 minut w 160 st
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy szczyptę soli
jajko cukier śmietanę oraz proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
dajemy na blachę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 20 minut w 170 st
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy szczyptę soli
jajko cukier śmietanę oraz proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
dajemy na blachę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 20 minut w 170 st
na kruche ciasto wykładamy 1/3 śmietany
dajemy banany zalewamy tężejącą galaretką
wykładamy pozostałą śmietanę na wierzch dajemy bezę
ciasto dajemy do lodówki na całą noc