Składniki:
1.5 mąki pszennej
2 dkg drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
Mak:
2 szklanki maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
Mak:
2 szklanki maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
garść bakalii
1 jajko
garść bakalii
1 białko do smarowania
Polewa
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
posypki
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mleku
Polewa
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
posypki
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mleku
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy utarte żółtka rozczyn
do mąki dodajemy utarte żółtka rozczyn
ciasto mieszamy dajemy stopione masło
wyrabiamy na lśniącą kule dajemy do lodówki na 2 godziny
Mak:
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy masło bakalie mak cukier mąkę mieszamy studzimy
Ciasto dzielimy na 2 porcje wałkujemy na prostokąt 25 cm
wyrabiamy na lśniącą kule dajemy do lodówki na 2 godziny
Mak:
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy masło bakalie mak cukier mąkę mieszamy studzimy
Ciasto dzielimy na 2 porcje wałkujemy na prostokąt 25 cm
dajemy mak zwijamy wierzch smarujemy białkiem
przekładamy do formy wysmarowanej masłem
pieczemy w 170 st około 50 minut porcja na 2 makowce
pieczemy w 170 st około 50 minut porcja na 2 makowce