Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec zwijany


Makowiec zwijany


Składniki:
1.5 mąki pszennej
2 dkg drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka

Mak:
2 szklanki maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
garść bakalii
1 białko do smarowania

Polewa
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
posypki
składniki lukru dokładnie mieszamy

Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mleku 
 rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy utarte żółtka rozczyn 
ciasto mieszamy dajemy stopione masło
wyrabiamy na lśniącą kule dajemy do lodówki na 2 godziny

Mak:
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy masło bakalie mak cukier mąkę mieszamy studzimy

Ciasto dzielimy na 2 porcje wałkujemy na prostokąt 25 cm 
dajemy mak zwijamy wierzch smarujemy białkiem 
przekładamy do formy wysmarowanej masłem
pieczemy w 170 st około 50 minut porcja na 2 makowce