Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
4 duże białka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kisielu
2 łyżki maku
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kisielu
2 łyżki maku
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
Krem
40 dkg kremowego serka
400 ml śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli wanilii
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
dolewamy mleko olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 4 części
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 4 części
1 część ciasta wykładamy do formy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do 2 części ciasta dajemy mak mieszamy
do 3 części ciasta dajemy kisiel mieszamy
do 4 części ciasta dajemy kakao mleko mieszamy
na środek blaszki kładziemy po 2 łyżki każdego ciasta łyżką tworząc kręgi
pieczemy w 170 st około 50 minut
do 2 części ciasta dajemy mak mieszamy
do 3 części ciasta dajemy kisiel mieszamy
do 4 części ciasta dajemy kakao mleko mieszamy
na środek blaszki kładziemy po 2 łyżki każdego ciasta łyżką tworząc kręgi
pieczemy w 170 st około 50 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę serek masę mieszamy
na ciasto wykładamy krem wierzch posypujemy startą czekolada
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę serek masę mieszamy
na ciasto wykładamy krem wierzch posypujemy startą czekolada
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny