Składniki:
2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
10 dkg masła
1/2 szklanki naparu z kawy
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 szklanki mleka
1 budyń
10 dkg masła
4 łyżki cukru
kakao
budyń mieszamy w szklance mleka pozostałe mleko gotujemy
dodajemy masło cukier dolewamy rozmieszamy budyń
gotujemy 3 minuty mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao proszek
dolewamy kawę śmietanę stopione masło
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
na wierzch ciasta dajemy ciepły budyń posypujemy kakao
pieczemy w 170 st około 40 minut
na wierzch ciasta dajemy ciepły budyń posypujemy kakao