Danie jednogarnkowe z klopsikami
Składniki:
30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka wody
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem bazylią papryką czosnkiem
dodajemy bułkę jajko wodę startą cebulę czosnek
masę mięsną wyrabiamy formujemy małe klopsiki
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki mąki
sól pieprz bazylia
sól pieprz bazylia
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki :
1/2 kg ziemniaków
1/2 szklanki mleka
1 duża łyżka masła
sól pieprz
Ziemniaki :
1/2 kg ziemniaków
1/2 szklanki mleka
1 duża łyżka masła
sól pieprz
wyszorowane ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
obieramy ze skóry przeciskamy przez praskę
dodajemy masło mleko
doprawiamy solą pieprzem
masę dokładnie mieszamy
Dodatkowo
2 szklanki zmiksowanych pomidorów
10 dkg sera żółtego
świeże liście bazylii
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem bazylią papryką czosnkiem
dodajemy bułkę jajko wodę startą cebulę czosnek
masę mięsną wyrabiamy formujemy małe klopsiki
obtaczamy w mace smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
wykładamy klopsiku zalewamy zmiksowanymi pomidorami
wierzch posypujemy startym serem
pieczemy 20 minut w 190 st
pieczemy 20 minut w 190 st