Składniki:
Spód
10 dkg herbatników
2 łyżki masła
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
składniki dokładnie mieszamy
wykładamy formę 18 cm bardzo dokładnie dociskamy
dajemy do lodówki na godzinę
Truskawki
1 szklanka zmiksowanych truskawek
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
łączymy z truskawkami i cukrem
Pianka
2 galaretki truskawkowe
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
truskawki do dekoracji
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężeją galaretkę masę mieszamy
Wykonanie :
na spód ciasteczkowy wykładamy truskawki a na nią piankę
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch dekorujemy truskawkami