Ciasto Pijak
1 szklanka białek
1 szklanka maku
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kokosu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
okrągłe biszkopty
Krem
20 dkg masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 startej czekolady
Poncz
1/2 szklanki alkoholu
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
składniki ponczu mieszamy
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mak kokos proszek ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Masa
budyń mieszamy w 3/4 szklanki mleka pozostałe mleko gotujemy
pieczemy w 170 st około 40 minut
Masa
budyń mieszamy w 3/4 szklanki mleka pozostałe mleko gotujemy
rozmieszany budyń dolewamy do mleka
gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto makowe kroimy na pół smarujemy kremem
układamy nasączone biszkopty
ciasto makowe kroimy na pół smarujemy kremem
układamy nasączone biszkopty
a na nie dajemy ciasto posmarowane kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą