1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg kiełbasy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Wykonanie:
ziemniaki przepuszczamy przez praskę
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól pieprz
szczypiorek
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki przepuszczamy przez praskę
dodajemy mąkę podsmażoną cebulę czosnek
posiekany szczypiorek startą marchewkę pokrojoną kiełbasę śmietanę jajko
doprawiamy solą pieprzem
masę bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy placki lekko spłaszczamy
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron
doprawiamy solą pieprzem
masę bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy placki lekko spłaszczamy
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron