Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Makowiec













Makowiec


Składniki:
1.5 szklanki mąki
10 dkg masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Mak
5 szklanek mielonego maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
4 jajka
3 duże jabłka
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
garść rodzynek orzechów

Wykonanie:
masło ścieramy do mąki na tarce o dużych oczkach
dodajemy do cukier żółtko śmietanę proszek
zarabiamy ciasto zawijamy w folię dajemy do lodówki na 30 minut

Masa makowa
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody 
zostawiamy 30 minut pod przykryciem
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do maku dajemy stopione masło starte jabłka kasze mannę jajka proszek
masę makową dokładnie mieszamy z bakaliami

Ciasto dzielimy na dwie części 
większa część ciasta wykładamy na blaszkę 18 x 25 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową a na nią układamy pozostałe ciasto 
makowiec pieczemy około 1 godziny w 170 st