Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Makowiec z kruszonką

 

Makowiec z kruszonką

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

Mak
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka maki pszennej
1 szklanka bakalii
olejek migdałowy

Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
10 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
składniki kruszonki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy śmietanę jajko starte masło cukier
energicznymi ruchami zarabiamy ciasto

Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy masło jajko cukier mąkę bakalie mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto a na nią wykładamy masę makowa
wierzch posypujemy kruszonką
makowiec pieczemy około godziny w 170 st