Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Knedle z mięsem

  


Knedle z mięsem

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko

Farsz
1/2 kg gotowanego mięsa mielonego np z rosołu
sól pieprz majeranek
1 podsmażona cebula

Tłuszcz do polania
10 dkg słoniny 
1 cebula
cebulę słoninę drobno kroimy podsmażamy na złoty kolor

Wykonanie:
wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotujemy 30 minut 
odcedzamy obieramy ze skóry 
przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę jajko masę dokładnie wyrabiamy

Farsz:
ugotowane mięso mielimy z cebulą
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz dokładnie mieszamy
z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minut od zagotowania
knedle polewamy tłuszczem