Jabłecznik sypany
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kaszy manny
cynamon
obrane jabłka kroimy na kawałki
obrane jabłka kroimy na kawałki
oprószamy cukrem cynamonem kaszą manną
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy jajko cukier dolewamy olej śmietanę
energicznymi ruchami zarabiamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy jajko cukier dolewamy olej śmietanę
energicznymi ruchami zarabiamy
ciasto dajemy na 30 minut do lodówki
formę 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
większą część ciasta dajemy do formy a na nie jabłka
wierzch posypujemy pozostałym ciastem
jabłecznik pieczemy około 50 minut w 170 st