Składniki:
5 dużych ziemniaków
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku
sól do smaku
Kapusta kiszona
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
5 dkg słoniny
sól pieprz cukier
cebulę słoninę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
dodajemy pokrojoną kapustę ziele angielskie liść laurowy
podlewamy małą ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem cukrem
kapustę mieszamy
Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę podsmażymy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach
dajemy na sitko i na miseczkę aby pozbyć się nadmiaru płynu
powstały płyn odlewamy a na spodzie skrobię dajemy do ziemniaków
dodajemy obie mąki jajko
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
kluski kładziemy łyżką do dużej ilości osolonej wody
gotujemy 10 minut po wypłynięciu
kluski polewamy tłuszczem podajemy z kapustą
kluski polewamy tłuszczem podajemy z kapustą