Mój kanał na YouTube

Translate

Kluski szare kładzione


Kluski szare kładzione

Składniki:
5 dużych ziemniaków
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku

 Kapusta kiszona
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula 
5 dkg słoniny
sól pieprz cukier
cebulę słoninę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
dodajemy pokrojoną kapustę ziele angielskie liść laurowy
podlewamy małą ilością wody 
dusimy 30  minut pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem cukrem 
kapustę mieszamy

Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę podsmażymy na złoty kolor

Wykonanie:
ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach 
dajemy na sitko i na miseczkę aby pozbyć się nadmiaru płynu 
powstały płyn odlewamy a na spodzie skrobię dajemy do ziemniaków 
dodajemy obie mąki jajko 
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
kluski kładziemy łyżką do dużej ilości osolonej wody 
gotujemy 10 minut po wypłynięciu
kluski polewamy tłuszczem podajemy z kapustą