Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Szparagi w sosie holenderskim



Szparagi w sosie holenderskim

Składniki:
1/2 kg szparagów
sól cukier sok z cytryny do smaku

Sos 
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany 30 %
2 żółtka
1 łyżka mąki
8 dkg masła
1 łyżka soku z cytryny
sól

Wykonanie:
opłukane szparagi odrywamy twarde końcówki 
lub obieramy ze skóry obieraczką do ziemniaków
szparagi gotujemy 8 minut w osolonej wodzie z cukrem i sokiem z cytryny

Sos
mąkę mieszamy w mleku dolewamy do gotującej się śmietanki
dodajemy masło żółtka dokładnie mieszamy zagotowujemy
dolewamy sok z cytryny całość ubijamy
doprawiamy solą pieprzem 
szparagami podajemy polane sosem