Szarlotka z budyniem
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko
10 dkg smalcu
2 łyżki cukru
szczypta soli
Jabłka
2 duże jabłka
2 łyżki cukru
cynamon
jabłka kroimy w ósemki oprószamy cynamonem cukrem
Budyń
2 budynie
1/2 litra mleka
4 łyżki cukru
budynie gotujemy na mleku dodajemy cukier mieszamy
Wykonanie:
do mąki smalec ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy żółtko cukier śmietanę
ciasto dokładnie wyrabiamy dzielimy na 2 części
1 część ciasta większą wykładamy formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto układamy jabłka a na nie dajemy budyń
na budyń ścieramy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st