Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z chrupiącą skorupką




Ciasto z chrupiącą skorupką

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
1/3 szklanki oleju
3 łyżki śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Skorupka
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietanki 30 %
1 szklanka krojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki kokosu
masło miód cukier dajemy do rondla lekko karmelizujemy
dolewamy śmietankę dodajemy orzechy kokos mieszamy
całość smażymy 5 minut

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę dolewamy olej mieszamy
ciasto wykładamy do formy 20 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto zapiekamy 15 minut w 180 st
na ciasto wykładamy skorupkę ponownie zapiekamy 25 minut w 180 st