Ciasto orzechowe z kremem
Składniki:
5 jajek
1 szklanka zmielonych orzechów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli cynamonu
Krem
1 kostka masła
1/2 szklanki naparu z kawy
1 szklanka mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru
1 duży słoik dżemu
orzechy zalewamy gorącą kawą studzimy
masło ucieramy z cukrem
dodajemy po łyżce papki orzechowej
krem ucieramy na puszystą masęę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy orzechy kasze mannę mąkę z proszkiem cynamonem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy orzechy kasze mannę mąkę z proszkiem cynamonem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem i kremem
pieczemy w 170 st około 35 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem i kremem
wkładamy do lodówki na kilka godzin