Uszka z kapustą i pieczarkami
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Farsz
30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
2 łyżki masła
Wykonanie:
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy na maśle
odparowujemy nadmiar płynu
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy
dodajemy kapustę podlewamy małą ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem
całość doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz mielimy
Ciasto
do mąki dajemy letnią wodę masło sól ciasto wyrabiamy
zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
ciasto cienko wałkujemy kroimy prostokąty
nakładamy farsz zlepiamy formujemy uszka
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
uszka podajemy z barszczem czerwonym
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Farsz
30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
2 łyżki masła
Wykonanie:
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy na maśle
odparowujemy nadmiar płynu
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy
dodajemy kapustę podlewamy małą ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem
całość doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz mielimy
Ciasto
do mąki dajemy letnią wodę masło sól ciasto wyrabiamy
zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
ciasto cienko wałkujemy kroimy prostokąty
nakładamy farsz zlepiamy formujemy uszka
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
uszka podajemy z barszczem czerwonym