Mój kanał na YouTube

Translate

Uszka z kapustą i pieczarkami

Uszka z kapustą i pieczarkamiUszka z kapustą i pieczarkami

Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła

Farsz
30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
2 łyżki masła

Wykonanie:
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy na maśle
odparowujemy nadmiar płynu
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy
dodajemy kapustę podlewamy małą ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem
całość doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz mielimy

Ciasto
do mąki dajemy letnią wodę masło sól ciasto wyrabiamy
zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
ciasto cienko wałkujemy kroimy prostokąty
nakładamy farsz zlepiamy formujemy uszka
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
uszka podajemy z barszczem czerwonym