Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Szarlotka makowa

Szarlotka makowaSzarlotka makowa

Składniki:
20 dkg maku mielonego
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
okrągłe biszkopty

Jabłka
8 jabłek
2 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru

jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier dolewamy wodę gotujemy aż jabłka będą szkliste
dosypujemy suche galaretki masę dokładnie mieszamy studzimy

Wykonanie:
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka dajemy cukier masło mieszamy
dodajemy obie mąkę rozmieszane w pozostałym mleku mieszamy
masę makową gotujemy 3 minuty często mieszamy
na biszkopty dajemy masę makową studzimy a na nią wykładamy tężejące jabłka
wierzch posypujemy migdałami ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin