Pleśniak makowy
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg masła
4 łyżki cukru pudru
6 żółtek
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Mak
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
10 dkg masła
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
bakalie rodzynki orzechy
Piana
6 białek [z ciasta]
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg kokosu
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z masłem
dodajemy żółtka cukier zagniatamy
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg masła
4 łyżki cukru pudru
6 żółtek
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Mak
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
10 dkg masła
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
bakalie rodzynki orzechy
Piana
6 białek [z ciasta]
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg kokosu
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z masłem
dodajemy żółtka cukier zagniatamy
ciasto dzielimy na 2 części
do jednej części dodajemy kakao dokładnie wyrabiamy
ciasta dajemy do lodówki na 30 minut
jasne ciasto wałkujemy dajemy na blachę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej
do jednej części dodajemy kakao dokładnie wyrabiamy
ciasta dajemy do lodówki na 30 minut
jasne ciasto wałkujemy dajemy na blachę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło mąkę bakalie
masę makową mieszamy
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło mąkę bakalie
masę makową mieszamy
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy kokos mąkę masę mieszamy
na jasne ciasto dajemy masę makową i a na nie wykładamy pianę
na wierzch ścieramy ciasto kakaowe
pleśniak pieczemy godzinę w 170 st
na jasne ciasto dajemy masę makową i a na nie wykładamy pianę
na wierzch ścieramy ciasto kakaowe
pleśniak pieczemy godzinę w 170 st