Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
2 szklanki mielonego maku
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1 budyń
Polewa
1/2 czekolady deserowej
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blachę 20 x 20 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Masa makowa
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło dolewamy rozmieszany budyń w pozostałym mleku
gotujemy 3 minuty masę często mieszamy
Ciasto składamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
posypujemy płatkami migdałowymi
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Masa makowa
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło dolewamy rozmieszany budyń w pozostałym mleku
gotujemy 3 minuty masę często mieszamy
Ciasto składamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
posypujemy płatkami migdałowymi