Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto miodowe z polewą orzechową

Ciasto miodowe z polewą orzechowąCiasto miodowe z polewą orzechową

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
3 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka masła
1.5 łyżeczki sody

Masa:
1 kostka masła
1/2 litra mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru

Polewa orzechowa
2 szklanki orzeszków ziemnych
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
na patelnię dajemy cukier karmelizujemy na bursztynowy kolor
dodajemy miód masło orzechy 
polewę mieszamy wykładamy na ciasto 


Wykonanie:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem 
dodajmy miód jajko masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 180 st
na 1 placek wykładamy polewę orzechową

Masa
gotujemy szklankę mleka w pozostałym mieszamy obie mąki
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy oba cukru masło
budyń mieszamy gotujemy 3 minuty
plaski nasączamy ponczem wykładamy ciepłą masę
wierzch posypujemy startą czekoladą
Ciasto idealne na drugi dzień