Strucla z makiem
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki masła
Mak
2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek orzechów włoskich
olejek migdałowy
starta czekolada
Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko mieszamy
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki masła
Mak
2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek orzechów włoskich
olejek migdałowy
starta czekolada
Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do przesianej mąki dodajemy rozczyn żółtka z cukrem
wyrabiamy na lśniącą kule na koniec
do przesianej mąki dodajemy rozczyn żółtka z cukrem
wyrabiamy na lśniącą kule na koniec
dajemy stopione masło mieszamy
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
Mak
mak zalewamy 1 szklanka wrzącej wody zostawiamy na 30 minut
dodajemy bakalie mąkę masło cukier olejek
ciasto wałkujemy na prostokąt dajemy mak zwijamy w rulon
przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
Mak
mak zalewamy 1 szklanka wrzącej wody zostawiamy na 30 minut
dodajemy bakalie mąkę masło cukier olejek
ciasto wałkujemy na prostokąt dajemy mak zwijamy w rulon
przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch posypujemy startą czekoladą