Mój kanał na YouTube

Translate

Strucla z makiem

Strucla z makiemStrucla z makiem

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
2 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki masła

Mak
2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek orzechów włoskich
olejek migdałowy
starta czekolada


Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do przesianej mąki dodajemy rozczyn żółtka z cukrem
wyrabiamy na lśniącą kule na koniec 
dajemy stopione masło mieszamy
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości

Mak
mak zalewamy 1 szklanka wrzącej wody zostawiamy na 30 minut
dodajemy bakalie mąkę masło cukier olejek
ciasto wałkujemy na prostokąt dajemy mak zwijamy w rulon
przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch posypujemy startą czekoladą