Kotlety ziemniaczane z mięsem
Składniki:
1 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego
tłuszcz do smażenia
mąka do obtaczania
Farsz
40 dkg mięsa mielonego
lub mięsa z rosołu
1 jajko
sól pieprz zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
1 łyżka tłuszczu
mięso podsmażamy na tłuszczu 15 minut mieszamy
doprawiamy sola pieprzem ziołami studzimy
dodajemy jajko farsz dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę starty ser masę dokładnie wyrabiamy
Z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu zlepiamy lekko spłaszczamy
kotlety obtaczamy w mące
smażymy na złoty kolor z obu stron zdejmujemy na ręcznik papierowy
Składniki:
1 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sera żółtego
tłuszcz do smażenia
mąka do obtaczania
Farsz
40 dkg mięsa mielonego
lub mięsa z rosołu
1 jajko
sól pieprz zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
1 łyżka tłuszczu
mięso podsmażamy na tłuszczu 15 minut mieszamy
doprawiamy sola pieprzem ziołami studzimy
dodajemy jajko farsz dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę starty ser masę dokładnie wyrabiamy
Z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu zlepiamy lekko spłaszczamy
kotlety obtaczamy w mące
smażymy na złoty kolor z obu stron zdejmujemy na ręcznik papierowy