Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 dkg drożdży
1 szklanki wody
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
żółtko 2 łyżki mleka do smarowania
Farsz
60 dkg kapusty kiszonej
20 dkg pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
sól pieprz czosnek
Wykonanie:
drożdże z cukrem letnią wodą mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy sól rozczyn stopione masło
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką kulę
zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu
Farsz:
pieczarki cebulę kroimy podsmażamy na maśle
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy pokrojoną kapustę podlewamy niewielką ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem studzimy
ciasto dzielimy na 9 części wałkujemy
tortownice 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
1 placek dajemy na spód tortownicy wykładamy farsz
pozostałe placki smarujemy masłem z czosnkiem
zwijamy w stożek wykładamy boki formy
pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem
kulebiak pieczemy w 170 st około 50 minut