Ciasto rumowe
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
Masa
400 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 czekolada deserowa
1/2 startej czekolady
Poncz
1/3 szklanki śmietanki
1 łyżka cukru pudru
50 ml rumu
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
w misce mieszamy mąkę kakao sodą
dolewamy mleko olej oraz utarte jaja z cukrem
ciasto dokładnie mieszamy
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 35 minut
Masa
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatyną czekoladę
pieczemy w 170 st około 35 minut
Masa
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatyną czekoladę
masę dokładnie mieszamy
Składamy ciasto
ciasto skrapiamy ponczem smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
Składamy ciasto
ciasto skrapiamy ponczem smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą