Ciasto pożegnanie lata
Składniki:
Składniki:
4 duże jajka
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru
Owoce
1/2 kg malin
1 szklanka jagód
2 galaretki malinowe
mielone migdały
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do tortownicy 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty
dodajemy cukier masło krem dokładnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół obie połówki smarujemy kremem
dajemy owoce zalewamy tężejącą galaretką
przykrywamy biszkoptem ciasto dajemy do lodówki
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami
dekorujemy owocami
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru
Owoce
1/2 kg malin
1 szklanka jagód
2 galaretki malinowe
mielone migdały
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do tortownicy 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty
dodajemy cukier masło krem dokładnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół obie połówki smarujemy kremem
dajemy owoce zalewamy tężejącą galaretką
przykrywamy biszkoptem ciasto dajemy do lodówki
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami
dekorujemy owocami