Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto pożegnanie lata

Ciasto pożegnanie lataCiasto pożegnanie lata

Składniki:
4 duże jajka
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru

Owoce
1/2 kg malin
1 szklanka jagód
2 galaretki malinowe
mielone migdały
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do tortownicy 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st

Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty
dodajemy cukier masło krem dokładnie mieszamy

biszkopt kroimy na pół obie połówki smarujemy kremem
dajemy owoce zalewamy tężejącą galaretką
przykrywamy biszkoptem ciasto dajemy do lodówki
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami
dekorujemy owocami