Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Borówkowa chwila

Ciasto Borówkowa chwila
Ciasto Borówkowa chwila

Składniki:
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy

Borówki
3 szklanki borówek
borówki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy

Galaretki
2 galaretki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 20
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st 

Krem
szklankę mleka gotujemy w pozostały mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem

biszkopt kroimy na pół smarujemy masą dajemy borówki
przykrywamy biszkoptem smarujemy masą
wierzch zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny