Tort mięsny
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 /2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 ząbek czosnku
sól pieprz majeranek
Pieczarki
1/2 kg pieczarek
1 cebula
sól pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka majonezu
obrane pieczarki podsmażamy na maśle z cebulą
odparowujemy nadmiar płynu
doprawiamy solą pieprzem studzimy
dodajemy majonez mieszamy
Ziemniaki
3 duże ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
ścieramy na tarce o dużych oczkach studzimy
dodajemy majonez mieszamy
Ogórki kiszone
ogórki kroimy w kosteczkę dodajemy majonez mieszamy
Wykonanie:
do mięsa dodajemy posiekaną cebulę zmiażdżony czosnek mąkę śmietanę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy 2 placki
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto brązowy kolor
Do formy 20 cm wykładamy
placek mięsny ziemniaki majonez ogórki pieczarki placek mięsny
wierzch smarujemy majonezem dekorujemy
Do formy 20 cm wykładamy
placek mięsny ziemniaki majonez ogórki pieczarki placek mięsny
wierzch smarujemy majonezem dekorujemy