Klopsiki duszone w młodej kapuście
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
np: cielęciny , kurczaka , łopatki
1 jajko
80 dkg młodej kapusty
1 marchewka
3 pomidory
2 ząbki czosnku
sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
do mięsa dodajemy jajko sól pieprz zioła
masę mięsną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy małe klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu
klopsiki wyjmujemy
na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę z czosnkiem
dodajemy pokrojoną marchewkę kapustę pomidory klopsiki
pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry
doprawiamy sola pieprzem papryką
gotujemy 30 minut pod przykryciem
na koniec dajemy koncentrat pomidorowy danie zagotowujemy
na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę z czosnkiem
dodajemy pokrojoną marchewkę kapustę pomidory klopsiki
pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry
doprawiamy sola pieprzem papryką
gotujemy 30 minut pod przykryciem
na koniec dajemy koncentrat pomidorowy danie zagotowujemy