Ciasto Porzeczkowiec
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
25 dkg margaryny lub masła
15 dkg serka kremowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki lub świeżej porzeczki
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
starta czekolada
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
25 dkg margaryny lub masła
15 dkg serka kremowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki lub świeżej porzeczki
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
starta czekolada
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej jogurt
składniki dokładnie mieszamy
dajemy do formy 20 x 30 cm
dajemy do formy 20 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st 35 minut
Krem
margarynę z cukrem ucieramy do białości
ciasto pieczemy w 170 st 35 minut
Krem
margarynę z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce sera
masę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
Śmietana
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
Ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
Ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
dajemy krem przykrywamy ciastem wykładamy śmietanę
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin