Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Porzeczkowiec

Ciasto PorzeczkowiecCiasto Porzeczkowiec

Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
25 dkg margaryny lub masła
15 dkg serka kremowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki lub świeżej porzeczki

Śmietana
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
starta czekolada

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej jogurt 
składniki dokładnie mieszamy
dajemy do formy 20 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st 35 minut

Krem
margarynę z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce sera 
masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy

Ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem 
dajemy krem przykrywamy ciastem wykładamy śmietanę 
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin