Babka Wielkanocna
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
10 dkg masła
5 żółtek
6 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
garść rodzynek
szczypta soli
Polewa
1 biała czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
drożdże łyżkę cukru mąki letnie mleko mieszamy
rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy utarte żółtka z cukrem rozczyn
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką
wykładamy ciasto zostawiamy na 15 minut
babkę pieczemy około godziny w 180 st
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
10 dkg masła
5 żółtek
6 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
garść rodzynek
szczypta soli
Polewa
1 biała czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
drożdże łyżkę cukru mąki letnie mleko mieszamy
rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy utarte żółtka z cukrem rozczyn
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką
wykładamy ciasto zostawiamy na 15 minut
babkę pieczemy około godziny w 180 st
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą