Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka
Masa:
Masa:
20 dkg białego maku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wykonanie:
drożdże z cukrem i letnim mlekiem mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli utarte jajka z obiema cukrami
na koniec dolewamy stopione masło ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
na koniec dolewamy stopione masło ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Masa
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak mąkę bułkę proszek cynamon masę dokładnie mieszamy
Ciasto wałkujemy dzielimy na części kroimy trójkąty
na brzegu dajemy masą makową zwijamy rogaliki
na brzegu dajemy masą makową zwijamy rogaliki
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
wierzch posypujemy cukrem pudrem
wierzch posypujemy cukrem pudrem