Mój kanał na YouTube

Translate

Rogaliki z białym makiem

Rogaliki z białym makiem
Rogaliki z białym makiem

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka

Masa:
20 dkg białego maku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu

Wykonanie:
drożdże z cukrem i letnim mlekiem mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli utarte jajka z obiema cukrami 
na koniec dolewamy stopione masło ciasto dokładnie wyrabiamy 
dajemy do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Masa
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody 
zostawiamy 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mak mąkę bułkę proszek cynamon masę dokładnie mieszamy

Ciasto wałkujemy dzielimy na części kroimy trójkąty 
na brzegu dajemy masą makową zwijamy rogaliki 
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
wierzch posypujemy cukrem pudrem