Mój kanał na YouTube

Translate

Dietetyczne faworki

Dietetyczne faworki
Dietetyczne faworki

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
3 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
szczypta soli

Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy sól rozczyn utarte jajka ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość około godziny
ciasto wałkujemy 1/2 cm wycinamy 1.5 cm paski o długości 10 cm
w środku robimy nacięcie przekręcamy układamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 15 minut  na złoto brązowy kolor
faworki posypujemy obficie cukrem pudrem