Ciasto z wiśniami z kompotu
Składniki:
8 jajek
8 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
6 łyżeczek żelatyny
60 dkg wiśni z kompotu
Poncz:
100 ml soku z kompotu
3 łyżki likieru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
Składniki:
8 jajek
8 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
6 łyżeczek żelatyny
60 dkg wiśni z kompotu
Poncz:
100 ml soku z kompotu
3 łyżki likieru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
przekładamy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę mieszamy
pieczemy w 170 st około 40 minut
Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 części nasączamy ponczem
wykładamy część śmietany posypujemy wiśniami
ciasto składamy wierzch dekorujemy bitą śmietaną