
Składniki:
5 jajek
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
3/4 litra śmietany 30 %
5 łyżek cukru pudru
1 puszka ananasa
3 galaretki cytrynowe
Płatki migdałowe
płatki prażymy na suchej patelni na złoty kolor
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 180 st
Pianka
galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dajemy tężejącą galaretkę pokrojony ananas
masę mieszamy wykładamy na biszkopt
wierzch ciasta posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch ciasta posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin