Kartacze z mięsem gotowanym
Składniki:
1.5 kg ziemniaków
5 ziemniaków do tarcia
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
Farsz:
1/2 kg mięsa gotowanego
np : z rosołu
sól pieprz
Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebule kroimy w kostkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
1.5 kg ziemniaków gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaków surowe ścieramy na tarce
dajemy na sitko aby pozbyć się nadmiaru płynu
łączymy ziemniaki starte z ziemniakami ugotowanymi
dajemy na sitko aby pozbyć się nadmiaru płynu
łączymy ziemniaki starte z ziemniakami ugotowanymi
dodajemy mąkę jajko
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
Farsz:
mięso mielimy doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
z masy formujemy mały wałek w środek dajemy farsz zlepiamy
kartacze gotujemy 20 minut na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody
podajemy z smażonym boczkiem i cebulką
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
Farsz:
mięso mielimy doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
z masy formujemy mały wałek w środek dajemy farsz zlepiamy
kartacze gotujemy 20 minut na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody
podajemy z smażonym boczkiem i cebulką