Ekspresowy makowiec
Składniki:
Herbatniki maślane
Mak
20 dkg mielonego maku
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek orzechów
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
Formę 20 x 20 cm wykładamy herbatnikami
Mak
mak zalewamy 3/4 szklanki wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło rodzynki pokrojone orzechy
dolewamy mąkę rozmieszaną w pozostałym mleku
masę gotujemy 3 minuty często mieszamy
gorącą wykładamy na herbatniki przykrywamy herbatnikami
makowiec studzimy dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch polewamy lukrem posypujemy kokosem
Składniki:
Herbatniki maślane
Mak
20 dkg mielonego maku
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek orzechów
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
Formę 20 x 20 cm wykładamy herbatnikami
Mak
mak zalewamy 3/4 szklanki wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło rodzynki pokrojone orzechy
dolewamy mąkę rozmieszaną w pozostałym mleku
masę gotujemy 3 minuty często mieszamy
gorącą wykładamy na herbatniki przykrywamy herbatnikami
makowiec studzimy dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch polewamy lukrem posypujemy kokosem