Ciasto herbatnikowe
Składniki:
herbatniki maślane
Masa
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mielonych orzechów
20 dkg sera białego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka miodu
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
formę keksową 15 x 25 wykładamy folią spożywczą
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy orzechy kakao utarty ser z mlekiem płynną żelatynę masę mieszamy
herbatniki smarujemy masą układamy pionowo całą powierzchnię w formię keksowej
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny po tym czasie ciasto odwracamy
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą ciasto kroimy z ukosa
Składniki:
herbatniki maślane
Masa
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mielonych orzechów
20 dkg sera białego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka miodu
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
formę keksową 15 x 25 wykładamy folią spożywczą
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy orzechy kakao utarty ser z mlekiem płynną żelatynę masę mieszamy
herbatniki smarujemy masą układamy pionowo całą powierzchnię w formię keksowej
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny po tym czasie ciasto odwracamy
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą ciasto kroimy z ukosa