Składniki:
7 dużych jajek
1 szklanka mielonych orzechów
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody
Krem kawowy
40 dkg masła
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka
4 łyżki esencjonalnego naparu z kawy
1 duży dżem z czarnej porzeczki
orzechy do dekoracji
Poncz
1/3 szklanki wody
2 łyżki rumu
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem oraz orzechy
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 24 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
Krem
szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu napar z kawy
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy
krążki smarujemy dżemem kremem składamy
wierzch smarujemy kremem dekorujemy rozetkami z kremu i orzechami
tort dajemy do lodówki na kilka godzin
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu napar z kawy
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy
krążki smarujemy dżemem kremem składamy
wierzch smarujemy kremem dekorujemy rozetkami z kremu i orzechami
tort dajemy do lodówki na kilka godzin