
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 czekolady mleczne
4 łyżki likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
starta czekolada
Poncz
sok z pomarańcza
1 łyżka cukru
1/3 szklanki wody
składniki mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do tortownicy 23 cm
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do tortownicy 23 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 180 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
pieczemy około 25 minut w 180 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki
czekolady łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki na wrzącą wodę rozpuszczamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną czekoladę żelatynę likier mieszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną czekoladę żelatynę likier mieszamy
biszkopt nasączamy wykładamy krem
na wierzch układamy cząstki pomarańcza posypujemy startą czekoladą