Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z musem czekoladowo-pomarańczowym

Ciasto z musem czekoladowo-pomarańczowymCiasto z musem czekoladowo-pomarańczowym

Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 czekolady mleczne
4 łyżki likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
starta czekolada
Poncz
sok z pomarańcza 
1 łyżka cukru
1/3 szklanki wody
składniki mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem 
ciasto mieszamy dajemy do tortownicy 23 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 180 st

Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki 
dajemy do miseczki na wrzącą wodę rozpuszczamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną czekoladę żelatynę likier mieszamy
biszkopt nasączamy wykładamy krem 
na wierzch układamy cząstki pomarańcza posypujemy startą czekoladą