Sernik w cieście czekoladowym
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
1 kg sera białego mielonego
1 szklanka śmietany 30 %
5 jajek
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka budyniu
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
Wykonanie:
masło z mąką siekamy nożem
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
1 kg sera białego mielonego
1 szklanka śmietany 30 %
5 jajek
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka budyniu
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
Wykonanie:
masło z mąką siekamy nożem
dodajemy jajko żółtko kakao cukier śmietanę proszek wyrabiamy
ciasto dzielimy na 2 części dajemy do lodówki na 30 minut
Ser
ser ucieramy ze śmietaną i 1/2 cukru
dodajemy żółtka budyń mąkę kaszę mannę masę mieszamy
białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno
Ser
ser ucieramy ze śmietaną i 1/2 cukru
dodajemy żółtka budyń mąkę kaszę mannę masę mieszamy
białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno
dodajemy do masy serowej mieszamy
formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto ścieramy na tarce a na nie wykładamy masę serową
na wierzch ścieramy pozostałe ciasto
sernik pieczemy w 170 godzinę
formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto ścieramy na tarce a na nie wykładamy masę serową
na wierzch ścieramy pozostałe ciasto
sernik pieczemy w 170 godzinę
wierzch posypujemy cukrem pudrem