Popapraniec ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kisielu
2 łyżki kakao
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1 serek mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
Śliwki
1/2 kg śliwek
1/2 szklanki cukru
cynamon
śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
zasypujemy cukrem cynamonem
dodajemy 1/3 szklanki wody
dodajemy 1/3 szklanki wody
gotujemy 5 minut studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
1 część ciasta największą wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
do 2 części ciasta dajemy kisiel mieszamy
do 3 części ciasta dajemy kakao łyżkę mleka mieszamy
na jasne ciasto układamy łyżką oba ciasta na przemian
pieczemy w 180 st około 50 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę serek mieszamy
ciasto kroimy na pół wykładamy 1/2 kremu
Wykonanie:
jajka z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
1 część ciasta największą wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
do 2 części ciasta dajemy kisiel mieszamy
do 3 części ciasta dajemy kakao łyżkę mleka mieszamy
na jasne ciasto układamy łyżką oba ciasta na przemian
pieczemy w 180 st około 50 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę serek mieszamy
ciasto kroimy na pół wykładamy 1/2 kremu
dajemy śliwki pozostały krem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin