Knedle nadziewane cebulą i serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Tłuszcz
5 dkg słoniny
1/2 kg cebuli
15 dkg sera białego
cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na słoninie na złoty kolor
dzielimy na 2 części
Farsz
do ser dodajemy większą część cebuli
doprawiamy solą pieprzem dokładnie mieszamy
pozostałą częścią cebuli polewamy knedle
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dajemy jajko obie mąki masę dokładnie wyrabiamy
z ciasta formujemy knedle do środka dajemy farsz zlepaiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 5 minut po wypłynięciu
knedle podajemy z tłuszczem i kiszoną kapustą
Składniki:
1 kg ziemniaków
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Tłuszcz
5 dkg słoniny
1/2 kg cebuli
15 dkg sera białego
cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na słoninie na złoty kolor
dzielimy na 2 części
Farsz
do ser dodajemy większą część cebuli
doprawiamy solą pieprzem dokładnie mieszamy
pozostałą częścią cebuli polewamy knedle
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dajemy jajko obie mąki masę dokładnie wyrabiamy
z ciasta formujemy knedle do środka dajemy farsz zlepaiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 5 minut po wypłynięciu
knedle podajemy z tłuszczem i kiszoną kapustą