Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Knedle nadziewane cebulą i serem

Knedle nadziewane cebulą i seremKnedle nadziewane cebulą i serem

Składniki:
1 kg ziemniaków
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Tłuszcz
5 dkg słoniny
1/2 kg cebuli
15 dkg sera białego
cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na słoninie na złoty kolor
dzielimy na 2 części

Farsz
do ser dodajemy większą część cebuli
doprawiamy solą pieprzem dokładnie mieszamy
pozostałą częścią cebuli polewamy knedle


Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dajemy jajko obie mąki masę dokładnie wyrabiamy

z ciasta formujemy knedle do środka dajemy farsz zlepaiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 5 minut po wypłynięciu
knedle podajemy z tłuszczem i kiszoną kapustą