Ciasto z kremem mlecznym
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Krem
25 dkg masła
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 startej czekolady
Poncz
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki alkoholu lub soku z cytryny
Wykonanie:
jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
1 część ciasta największą wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
2 części ciasta dajemy kakao łyżkę mleka ciasto mieszamy
na ciasto jasne wykładamy łyżką ciasto kakaowe
pieczemy w 170 st około 50 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy porcjami mleko i mleko w proszku
masę mieszamy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół nasączamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
1 część ciasta największą wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
2 części ciasta dajemy kakao łyżkę mleka ciasto mieszamy
na ciasto jasne wykładamy łyżką ciasto kakaowe
pieczemy w 170 st około 50 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy porcjami mleko i mleko w proszku
masę mieszamy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół nasączamy
wykładamy krem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin