"Jeżynka "
Składniki:
15 dkg maślanych ciasteczek
1 łyżka kakao
5 dkg masła
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanka cukru
4 łyżeczki żelatyny
Owoce
40 dkg jeżyn
jeżyny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Galaretka
3/4 litra kompotu z jabłek
4 łyżki cukru
6 łyżeczek żelatyny
do wrzącego kompotu dosypujemy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
ciasteczka dajemy do woreczka kruszmy wałkiem do ciasta lub rozdrabiamy w robocie
dodajemy kakao stopione masło masę dokładnie mieszamy
do formy 20 x 20 cm dajemy masę ciasteczkową dokładnie dociskamy
dajemy do lodówki na 30 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy na sztywno dolewamy żelatynę masę mieszamy
na ciasteczka dajemy śmietanę układamy jeżyny zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny