Mój kanał na YouTube

Translate

Szarlotka na biszkopcie pod pierzynką

ciasto jabłkoweSzarlotka na biszkopcie pod pierzynką

Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka
1.5 kg jabłek
1 łyżka żelatyny
3 łyżki masła
3/4 szklanki cukru

Pierzynka
4 białka
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy 170 st około 25 minut

Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach 
dodajemy masło cukier gotujemy aż jabłka będą szkliste 
dosypujemy żelatynę masę mieszamy studzimy


Pierzynka
galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę 
dolewamy tężejącą galaretkę masę mieszamy

na biszkopt wykładamy jabłka a na dajemy pierzynkę
wierzch posypujemy krojonymi migdałami 
szarlotkę dajemy do lodówki na kilka godzin