- Pobierz link
- Inne aplikacje
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
1 łyżka żelatyny
3 łyżki masła
3/4 szklanki cukru
Pierzynka
4 białka
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 170 st około 25 minut
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy masło cukier gotujemy
aż jabłka będą szkliste dosypujemy żelatynę masę mieszamy studzimy
Pierzynka
galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy masło cukier gotujemy
aż jabłka będą szkliste dosypujemy żelatynę masę mieszamy studzimy
Pierzynka
galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
dolewamy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy jabłka a na dajemy pierzynkę
wierzch posypujemy krojonymi migdałami
na biszkopt wykładamy jabłka a na dajemy pierzynkę
wierzch posypujemy krojonymi migdałami
szarlotkę dajemy do lodówki na kilka godzin