- Pobierz link
- Inne aplikacje
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
4 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
Farsz
25 dkg mięsa mielonego wołowego
10 dkg sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
1/2 szklanka czerwonej fasoli
1/2 szklankiikukurydzy
sól pieprz ostra papryka
2 łyżki tłuszczu
1 jajko do smarowania
Sos:
2 ząbki czosnku
6 łyżek koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
sól pieprz oregano
składniki sosu mieszamy
Wykonanie:
drożdże cukier letnią wodę mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn sól oliwę
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule zostawiamy na 30 minut
Farsz
mięso podsmażamy z pokrojoną cebulę i czosnkiem
podlewamy wodą aby mięso było zakryte dusimy 20 minut
doprawiamy solą pieprzem papryką studzimy
dodajemy odsączoną kukurydzę fasolę starty ser
farsz dokładnie mieszamy
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki nakładamy farsz zlepiamy
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 180 st
pierożki podajemy z sosem